Exceptioneel Transport Europa
Probleemloos én snel van A naar B

BedrijfsREPORTAGE | VERN Magazine December 2019

Exceptioneel Transport EuropaProbleemloos én snel van A naar B

Het aanvragen van een ontheffing voor exceptioneel transport brengt vaak veel werk met zich mee. Vooral als je dit niet dagelijks doet. Exceptioneel Transport Europa neemt al dit werk uit handen. Het verzorgen van ontheffingen, transportbegeleiding, voertuig­documenten en doen van route­onderzoek is de specialiteit van E.T.E. Door snel en efficiënt te werken kan E.T.E vervoerders een hoop tijd en geld besparen.

Een gat in de markt. Dat dat dacht Jeroen Gunning toen hij 26 jaar geleden E.T.E. oprichtte. NOB Wegtransport en CNV Wegtransport waren gefuseerd tot TLN en de nieuwe organisatie besloot de afdeling ontheffingen op te heffen. Gunning: “Er was volgens hen geen droog brood in te verdienen. Nou je ziet het, we bestaan al 26 jaar en dat is niet voor niets.”

Valkuilen
Volgens de oprichter zijn er talloze redenen waarom vervoerders van excetionele transporten ervoor kiezen de ontheffingsaanvragen uit te besteden. “Tijdgebrek van de transporteur is vaak een reden om dit uit te besteden, maar ook bijvoorbeeld taalbarrières. Wij bedienen heel Europa en kennen van elk Europees land de wet- en regelgeving, maar ook de mazen in die wetgeving. En we zijn op de hoogte van wegwerkzaamheden en wegafsluitingen in het betreffende land. Omdat het onze dagelijkse kost is. De valkuilen die je tegenkomt als je slechts sporadisch een ontheffingsaanvraag doet, spelen voor ons niet. Wij hoeven niet elke keer opnieuw het wiel uit te vinden.” Ook het inzichtelijk maken van de transportkosten kan een reden zijn dat een vervoerder een beroep doet op E.T.E. Net als het feit dat het soms makkelijker is om tegen de tussenpersoon aan te zeuren dan tegen een ambtenaar in kwestie.

Digitalisering
Met de opkomst van internet is het iets makkelijker geworden om lange bureaucratische procedures te omzeilen, maar het kan nog altijd beter. Neem bijvoorbeeld een land als Frankrijk waar je te maken hebt met verschillende departementen die allemaal hun eigen stempel op de aanvraag moeten zetten. “Door een internationaal opererend netwerk met contactpersonen in nagenoeg alle Europese landen, kunnen wij procedures stroomlijnen en een hoop bureaucratie uit de weg nemen. Wij onderhouden ook directe contacten met de ontheffing verlenende instanties binnen Europa”, zegt Gunning. “Doordat we een van de meest vooraanstaande bedrijven zijn binnen Europa (E.T.E. heeft zo’n 600 klanten in binnen- en buitenland, red.) hebben we een hoop kennis en ervaring vergaard. Onze klanten plukken hier de vruchten van omdat we onze kennis delen door gedegen adviezen. We adviseren over de mogelijkheden en/of onmogelijkheden van een exceptioneel transport. Ons motto is niet om zoveel mogelijk ontheffingen te verlenen, maar zo goed mogelijke oplossingen aan te dragen.”

Exceptioneel Transport Europa
Abraham van Stolkweg 74e
3041 JA Rotterdam
Tel. 010-2982828

www.ete.nl - info@ete.nl

© VERN Magazine