Thermo King Transportkoeling:
Koning van het
geconditioneerd
transport

BedrijfsREPORTAGE | VERN Magazine September 2019

Thermo King Transportkoeling:
Koning van het geconditioneerd transport

Ze noemen zichzelf de koning van het geconditioneerd vervoer. Met een knipoog, verwijzend naar de wereldwijd gevoerde naam Thermo King. Of ze daadwerkelijk dat aanzien hebben is natuurlijk niet te bewijzen, maar feit is wel dat Thermo King Transportkoeling als toeleverancier al jaren een van de marktleiders is op het gebied van geconditioneerd transport. Wat maakt dit bedrijf zo succesvol?

Thermo King Transportkoeling heeft een duidelijke visie op koeltransport en draagt dat ook uit. “Producten op een goede manier gekoeld vervoeren is een verantwoordelijkheid van de hele keten, niet alleen van degene die toevallig de koeling levert”, zegt André van Asselt, special account & business development manager bij de koelkoning.
Van Asselt schroomt niet om chauffeurs, vervoerders en verladers te wijzen op die verantwoordelijkheid. Hij ontwikkelde bijvoorbeeld cursussen om chauffeurs bewust te maken welke invloed de manier van laden heeft op de temperatuur en bracht die onder in een eigen Code 95-training. “Dat wordt heel goed ontvangen. Als ik uitleg dat een temperatuurverschil van een paar graden het verschil kan maken tussen een smakelijk stukje vlees of een voedselvergiftiging, dan heb ik meteen de aandacht te pakken.”

Real time temperatuurinfo
Net zo makkelijk wijst hij verladers op hun plicht. “Onze koelingen kunnen producten op temperatuur houden, maar niet op temperatuur brengen. Dat vergeten mensen weleens. Als groente al in een distributiecentrum te warm bewaard wordt, is het bij aankomst in de winkel al meteen een paar dagen minder lang houdbaar. En dan hebben we het nog niet eens over vlees, vis en gevogelte. Bij een temperatuur van boven de 4°C ontstaat een razendsnelle bacteriegroei. Het probleem is dat de chauffeur bij het laden de temperatuur niet altijd mag of kan meten.
Maar de transporteur wordt wel verantwoordelijk gesteld als er iets mis is met de lading. Dat is niet terecht.”

Daarom zijn de koelmachines van Thermo King Transportkoeling nagenoeg standaard voorzien van dataregistratie- en telematicasystemen. Tot dusver als enige in de markt. Hiermee kunnen wagenparkbeheerders real time informatie ontvangen over temperatuur en worden ze gewaarschuwd in het geval van afwijkingen in de vooraf ingestelde bandbreedte. Van Asselt: “Negen van de tien ladingschades heeft te maken met beladings- en bedieningsfouten. Ons systeem helpt dit te voorkomen.”

Elektrische aandrijving
Thermo King Transportkoeling is zich bewust van zijn voortrekkersrol, dat is duidelijk. Dat geldt overigens niet alleen op het gebied van voedselverspilling. Het bedrijf houdt zich ook steeds meer bezig met duurzaam energieverbruik, iets wat bij transportkoelingen niet zo makkelijk is als het misschien lijkt. Sinds 2016 is Thermo King Transportkoeling voor de Nederlandse markt dealer van Frigoblock-producten. Van Asselt: “Nederlandse steden stellen steeds hogere eisen stellen aan lucht- en geluidskwaliteit.
Onze Frigoblock-producten zijn elektrisch aangedreven. Daarmee bieden we een alternatief voor dieselaangedreven koelingen. Zo proberen we steeds te voldoen aan de vraag vanuit de markt.”

Thermo King Transportkoeling beschikt over tien eigen servicelocaties en heeft dertig servicebussen én twee servicetrucks rondrijden. In het geval van storingen is er 24/7 een monteur beschikbaar. “Wij zijn niet alleen ‘die verkoper van koelingen’, maar een partner in optimaal temperatuurbeheer. Daarvoor zetten we alles op alles.”
Een visie die een koning niet misstaat.


www.thermoking.nl

© VERN Magazine