High power accu’s voor
de truck van vandaag

BedrijfsREPORTAGE | VERN Magazine Maart 2020

High power accu’s voor de truck van vandaag

Vrachtwagens van tegenwoordig zijn rijdende kantoren waarin ook nog geleefd wordt. Een soort rijdende hotelkamer. Weliswaar met iets minder ruimte, maar met minstens zoveel luxe.
Er is ruimte voor een mobiele telefoon, tablet, laptop, televisie, koelkast, magnetron en ga zo maar door. Dat vraagt om een enorme accucapaciteit.

Uit recent onderzoek is gebleken dat de bezigheden van jongere chauffeurs tijdens hun verblijf in de cabine tijdens lange ritten de afgelopen tien jaar enorm zijn veranderd. Chauffeurs brengen meer tijd door in hun cabine en brengen hun rustmomenten door met het streamen van films of het kijken van televisie. Ook Parking Coolers (airconditioningunits die worden gebruikt wanneer het voertuig voor een langere periode stilstaat) worden meer en meer gebruikt. Deze veranderingen vragen om een hogere energie-capaciteit dan ooit tevoren.

Ook voor zwaar gebruik bij stilstand
Waar in het verleden alleen gebruik werd gemaakt van batterijen voor de ontsteking, verlichting en de verwarming van de truck, moeten accu’s vandaag de dag een scala van elektrische apparaten voorzien van stroom, óók als de vrachtwagen stilstaat. Hedendaagse batterijen moeten bovendien voldoen aan strenge milieurichtlijnen en zoveel mogelijk emissievrij zijn. En ze moeten ook nog bestand zijn tegen hoge trillingen.

VARTA ProMotive
Als antwoord op deze veranderingen in de vrachtwagenbranche introduceert batterijgigant VARTA een nieuwe serie accu’s voor de transportsector. Deze applicatie-gedreven batterijen beschikken over de nieuwste technologieën die de hedendaagse vrachtwagens eisen. De VARTA ProMotive AGM truck battery, de eerste absorberende matglazen batterij, is ontwikkeld in samenwerking met grote truckfabrikanten. Dit is het vlaggenschip van VARTA als het gaat om een batterij die past in de behoefte aan continue elektriciteitsvoorziening tijdens een meerdaagse rit waarbij gebruik wordt gemaakt van een airconditioningunit. Voor trucks die geen gebruik maken van een dergelijke unit is er de ProMotive EFB (Enhanced Flooded Battery).

Traditionele batterijen zijn verkrijgbaar in de series Heavy Duty en Super Heavy Duty. De Heavy Duty-range (in zwarte behuizing) wordt aanbevolen als startaccu voor landbouw- en bouwtoepassingen. Het Super Heavy Duty-assortiment (in zilveren behuizing) wordt aanbevolen voor bestelwagens en vrachtwagens die niet worden gebruikt voor overnachtingen. Denk bijvoorbeeld aan verhuiswagens.

Haal het maximale uit je accu
Preventief onderhoud van de accu verkleint de kans op storingen. Door de batterij tijdig te controleren ben je altijd verzekerd van de beste prestaties.

Tips van VARTA:

  • Controleer de accuspanning minimaal elke 4 weken;
  • Laad onmiddellijk op bij 12,5 Volt of minder;
  • Houd de onderhoudsgeschiedenis van de batterij bij.

Zo weet je altijd exact wat de onderhoudsstatus is;

  • Controleer de batterijspanning als er onverhoopt een extra beroep gedaan is op de accu;
  • Laad of vervang batterijen altijd per paar, bij voorkeur uit dezelfde productiebatch. Dit helpt de lading in evenwicht te houden;
  • Reinig de batterijpolen, vervang beschadigde batterijen;
  • Gebruik de batterij altijd volgens de aangegeven voorwaarden. Via de VARTA Truck Portal kun je achterhalen welke accu geschikt is voor de door jou gewenste toepassing en wat de gebruiksvoorwaarden ervan zijn.

Truck Portal
VARTA heeft een online tool waarmee vlooteigenaren kunnen zien welke batterij voor hun voertuigen het meest geschikt is. Tevens vindt men hier meer informatie over batterijonderhoud en kan men de TCO berekenen.
De tool is te vinden via https://fleet.varta-partner-portal.com/en-GB

© VERN Magazine