ZZP’er mag huur woonhuis aftrekken

ZZP’ers mogen de huur van hun woonhuis als fiscale aftrekpost opvoeren. Dat heeft de Hoge Raad in hoger beroep beslist in een zaak die was aangespannen door een bouwondernemer.

Deze ZZP’er gebruikt zijn woonkamer voor acquisitie, administratie en het plannen van projecten. Ook voor een eigen rijder kan dit van betekenis zijn.
Planning en administratie zijn een wezenlijk onderdeel van een transportbedrijf en worden nogal eens vanuit huis gedaan.
De bouwondernemer bracht de totale huisvestingskosten van € 9835 in mindering op de winst met een bijtelling van € 2700 voor privégebruik van de woning. Volgens het arrest is het huurrecht een vermogensrecht, dat je tot het ondernemersvermogen mag rekenen. Voor ondernemers met een eigen koophuis kon dit al onder bepaalde voorwaarden, maar ook mensen met een huurhuis kunnen nu de volledige huur aftrekken, met een kleine bijtelling voor privégebruik. De uitspraak geldt met terugwerkende kracht, mits het betreffende jaar nog openstaat. ZZP’ers die nog aangifte moeten doen, kunnen er een beroep op doen.

terug naar Nieuws-Flits